Új úton az Államok – látszik már ez nálatok?
Ifjabb George W. Bush második ciklusa nemsokára véget ér. Itt volt már az ideje. Az elmúlt 8 év a globális környezeti válság drasztikus súlyosbodását hozta magával, nem kis mértékben a világ egyetlen letűnőben lévő szuperhatalma, az Egyesült Államok messzemenően felelőtlen politikája miatt. Az utóbbi időben az USA egyértelműen a nemzetközi környezetvédelmi mozgalom kerékkötője volt.
Nem meglepő, hogy a világ környezetvédő mozgalmai nagy reménnyel néztek a novemberi amerikai választások elé. A Bush kormányzatnál mindkét jelölt sokkal progresszívebb környezetpolitikát ígért mind hazai, mind nemzetközi szinten. Ez persze nem kimondottan nagy teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy a Bush kormányzat a biodiverzitás védelme, a klímavédelem, az erőforrások megóvása és a hulladékgazdálkodás terültén is alulmúlt szinte minden várakozást, jóllehet, egy ilyen szerény képességekkel rendelkező vezetővel és az ipari lobbi képviselőivel teletűzdelt kormányzattal szemben senki nem támasztott különösebben nagy elvárásokat.
Ugyanakkor a két elnökjelölt és a két lehetséges kabinet között is drámaiak voltak a különbségek. Míg a demokrata párti Barack Obama a környezetvédelem területén is a világ vezetőjévé kívánja tenni az Egyesült Államokat, addig republikánus riválisa, John McCain személyes jó szándéka ellenére is minden bizonnyal továbbra is a republikánus vonal környezetpusztításra berendezkedett gazdaságpolitikájának foglya lett volna. Továbbra is, hiszen a politika környezeti szempontú reformjáért küzdő League of Conservation Voters nevű szervezet (lcv.org) korábbi szenátusi szavazatai és elnökjelölti tervei alapján 100-ból 24 pontra értékelte pályafutását, szemben Obama szenátor 86 pontos teljesítményével.
A demokraták előretörése a környezet oldaláról nézve mindenképpen üdvözlendő. Gondoljunk csak a republikánusok pártkonvenciójára, ahol perceken át zúgott a „Drill, baby, drill!” jelmondat, hogy kétség se férhessen a párt és az olaj alapú társadalom végletes összefonódásnak tényéhez. Persze a republikánus értékrenddel kapcsolatban korábban is lehettek sejtéseink: egy párt, melynek alelnökjelöltje beperelte az USA természetvédelmi hatóságát amiért az veszélyeztetett fajjá nyilvánította a jegesmedvét, várhatóan a későbbiekben sem lett volna a természeti értékek védelmének rettenthetetlen bajnoka.
Szerencsére ezt már soha sem tudjuk meg. Obama és a környezetvédelem ügyét nyíltan fölvállaló demokrata szenátorok győzelme Oregon, Colorado, New Hampshire és Észak-Karolina államokban, valamint az amerikai parlament alsó és felső házában kialakult erős demokrata többség hatalmas lehetőséget teremt, hogy a következő években végre javítsunk a világ siralmas környezeti állapotán, és változtassunk a jelenlegi negatív trendeken.
Fontos azonban, hogy ez a győzelem környezetünk szempontjából még nem győzelem, csupán egy lehetőség. Az emberek, civil szervezetek, cégek és hatóságok együttműködésére van szükség ahhoz, hogy eljöhessen a valódi fejlődés korszaka. A küzdelemben nyilván nem számíthatunk mindenkire, a kérdést azonban neked is fel kell tenned: Te melyik oldalra állsz?
Ha szeretnél tenni a környezetvédelem ügyéért, szűkebb környezeted sikeréért, az egyetem jobb működéséért, magadért és a haverokért, csatlakozz az Egyetemi Zöld Kör kezdeményezéseihez! Támogass minket akár a körben végzett munkáddal, akár az általunk megteremtett lehetőségek (pl. kollégiumi szelektív gyűjtés) tudatos használatával, vagy bármilyen egyéb (anyagi, erkölcsi, spirituális, stratégiai, kommunikációs, valódi, virtuális, hagyományos, szokatlan, egyéni, közösségi, komoly és komolytalan) módokon!


Antal Miklós

Ki, ha mi nem? Egyetemisták a környezetért. Kontakt: egyetemizoldkor@gmail.com
Antal Miklós


Twitter