Zöld tippek - nem csak kollégistáknak

Tartalom

  1. Tudatos vásárlás
  2. Víz
  3. Energiafogyasztás
  4. Hulladékcsökkentés
  5. Háztartás
  6. Étkezés
  7. Idényzöldségek és gyümölcsök

1. Tudatos vásárlás

A vásárlás demokrácia: a cégek tényleg kénytelenek követni a fogyasztók igényeit. Vásárláskor hozott döntéseink legalább annyira megszabják, mennyire fenntartható módon fejlődik tovább az emberiség, mint a nemzetközi politika. Hozz minden nap felelős döntést!

  • Gondold át, hogy mi az, amire tényleg szükség van! A különböző termékek gyártása, szállítása rengeteg anyag- és energiafelhasználással, valamint károsanyag-kibocsátással jár.
  • Menj bevásárló-listával vásárolni és csak azt vedd meg, ami szerepel rajta!
  • Új termék vásárlása helyett fontold meg jó minőségű használt áru vásárlását, így az nem a szemétlerakóban végzi, te pedig még pénzt is spórolsz!
  • Ne vásárolj szórakozásból! Barátokkal sportolás közben is találkozhatsz!
  • Eldobható dolgok helyett keresd a tartós termékeket és a visszaváltható csomagolást! A szelektív gyűjtésnél sokkal jobb a megelőzés!
  • Keresd a védjegyes termékeket!
  • Keress újrahasznosított anyagból gyártott termékeket!
  • Vásárolj szupermarket helyett piacon! Ezzel elkerülöd a felesleges szállítást és a gazdáknak is többet juttatsz.
  • Részesítsd előnyben a friss idénygyümölcsöt, zöldséget! Ne kérj nejlonszatyrot! Vigyél magaddal otthonról a vásárláskor zacskót, táskát!

2. Víz

  • Csak annyi vizet használj, amennyire feltétlen szükséged van!
  • Zárd el a csapot kézmosás, fogmosás, hajmosás, zuhanyozás közben!
  • Ha csöpögő csapot találsz, akkor zárd el, ha tudod, vagy szólj a gondnoknak! Egy lassan csöpögő csap is 40-120 liter vizet pazarolhat el egy nap alatt.
  • Szólj a gondnoknak, ha folyik a WC! Naponta akár 700 liter víz is elfolydogálhat.
  • Ne zuhanyozzál sokáig, és ne folyasd a vizet szappanozás alatt!
  • Akkor indíts el mosást, ha összegyűlt annyi szennyes, amivel tele lesz a gép! Ha van, használd az energiatakarékos üzemmódot!
  • Mosogatásnál az edények tisztítására ne használj folyóvizet, csak az öblítéshez.
  • Igyál csapvizet, így elkerülöd a palackozott vízből visszamaradó hulladék képződését, a palackok szállításával és gyártásával okozott energiapazarlást. A csapvíz századannyiba kerül, mint az ásványvíz, és nem rosszabb minőségű.

3. Energiafogyasztás

  • Az energia jelentős részét a készülékek akkor fogyasztják, amikor készenléti (standby) üzemmódban vannak. Az órák és kijelzők fényei is áramot fogyasztanak. Kapcsold ki, húzd ki a konnektorból az éppen nem használt berendezéseket!
  • Ne hagyd bekapcsolva a laptopot, amikor elmész a koliból, ha csak rövid időre, használd a készenlétet, ha hosszabbra, kapcsold ki, vagy hibernáld.
  • Használj energiatakarékos és környezetbarát eszközöket!
  • Figyeld a termék energiacímkéjét! Lásd: http://www.energiakalkulator.hu/.
  • Kapcsold le a feleslegesen égő lámpákat! Amennyire lehetséges, használd ki a természetes fényt!
  • Fedezd fel a fosszilis energia-mentes kikapcsolódási lehetőségeket: pl. kártya, társas, biciklizés, gyertyafényes vacsora, beszélgetés.
  • Az erősen szennyezett ruhákat először áztasd be, így elkerülhető az előmosás, főzőprogram elindítása.
  • Mindig zárd be jól a hűtőd ajtaját!
  • Oszd meg mással a hűtődet, ha van még benne hely! Akkora nagyságú hűtőt vásárolj, amekkorára valóba szükséged van!
  • Tartsd tisztán a hűtő hátán lévő kondenzációs rácsot! Így biztosíthatod a hatékony a légcserét. Az energia akár 30%-a is elveszhet, ha ezt elhanyagolod.
  • Várd meg, amíg a meleg ételek kihűlnek, csak azután tedd őket a hűtőbe, mélyhűtőbe!
  • A folyadékokat mindig lefedve tedd a hűtőbe! A párolgás feleslegesen terheli a hűtőgépet.
  • Főzéskor tegyél fedőt a fazekakra, lábosokra, így nem kell olyan magas hőfok! Nem csak hamarabb forr fel, ami benne van, de a pára puhítja is az ételt.
  • Csak annyi vizet forralj fel, ami valóban szükséges a főzéshez!
  • Ha kifutott az étel a tűzhelyre, vagy ráfolyt valami, takarítsd fel magad után - nem csak illetlenség, ha úgy hagyod, de így energiát is meg lehet takarítani.
  • Mindig ellenőrizd, valóban elzártad-e a tűzhelyt főzés után!

4. Hulladékcsökkentés

  • A szelektív hulladékgyűjtésnél sokkal jobb, ha egyáltalán nem keletkezik hulladék. Keresd a tartós termékeket!
  • Jó állapotú, de feleslegessé vált tárgyaidat ne dobd ki, hanem add el, add kölcsön, ajándékozd tovább; másoknak még hasznos lehet! Ebben segítenek az aukciós oldalak, a minden-ingyen levelezőlista és a karitatív szervezetek.
  • Ha valami elromlott, új vásárlása helyett javíttasd meg!
  • Próbáld elkerülni a felesleges nyomtatást! Törekedj az elektronikus ügyintézésre!
  • Ha mégis nyomtatnod kell, használj kétoldalas nyomtatást, illessz több oldalnyi szöveget egy lapra! A tanszékek egy része elfogadja az így leadott műveket, érdeklődj utána tanárodnál!
  • A keletkezett papírhulladékot használd újra: firkalapnak, jegyzetlapnak kiváló, az egyoldalas papírokat számos tanár ZH-ra is elfogadja. Kérdezd meg bátran!
  • A hulladék újrahasznosítható részét gyűjtsd szelektíven!
  • Kerüld a szórólapok, reklámanyagok átvételét!
  • Ne kérj nejlonszatyrot! Vigyél magaddal otthonról a vásárláskor zacskót, táskát!

5. Háztartás

  • Ne terheljük feleslegesen a természetet és a szennyvíztisztító telepeket! Ahol teheted, kerüld el a környezet- és egészségkárosító vegyszerek használatát!
  • A takarításhoz, mosogatáshoz vegyszerek helyett használj ecetet, szódabikarbónát, citromlevet!
  • A mosáshoz használj mosószódát, mosódiót, vagy legalább környezetbarát minősítéssel rendelkező mosószert!
  • A lejárt szavatosságú gyógyszerek, vegyszerek, használt sütőolaj veszélyes hulladéknak minősülnek, csak megfelelő gyűjtőben helyezd el őket!
  • Vásárlás, étkezés során válaszd a legkevesebb hulladékkal járó megoldást, részesítsd előnyben a helyi, friss termékeket!
  • Új eszköz, tárgy, elektromos berendezés vásárlása előtt gondold át, hogy biztosan szükséged van-e rá, nem tudnád kölcsönkérni, közösen használni valakivel. Kérdezd meg a szomszédokat és a portást!
  • Ha elektronikus eszközt vásárolsz, figyeld az energetikai besorolását!
  • Új monitor vásárlásakor energiatakarékos LCD vagy TFT monitort válassz!
  • Elektromos szúnyogriasztó helyett használj szúnyoghálót vagy riasztó növényeket (pl. levendula).
  • Elektromos illatosító helyett használj illóolajokat, gyógynövényeket!
  • Kapcsold le a feleslegesen üzemelő vagy standby állapotban lévő berendezéseket!

6. Étkezés

  • Italautomaták használatakor vagy a büfébe az eldobható műanyagpohár helyett vigyél saját poharat. Több helyen így pénzt is spórolhatsz!
  • Elkerülheted az automaták használatát, ha saját vízforralót szerzel be. Vigyázz, hogy csak annyi vizet forralj fel egyszerre, amit el is fogyasztasz.
  • Cukrozott üdítők vásárlása helyett igyál házi készítésű szörpöt, teát, limonádét, vagy egyszerű csapvizet!
  • Ha mégis ódzkodsz a csapvíztől, az egyszer használatos PET palack helyett választ a betétdíjas csomagolásokat: fogyassz szódavizet, vagy ballonos vizet.
  • Használj fémkulacsot! Ugyan nem tűnik olcsónak, de akár éveken át használhatod őket!
  • Amennyiben teheted, ételeidet készítsd el magad!
  • Ha mégis készételt vásárolsz, ne eldobható csomagolásban kérd, hanem használj többször használatos ételhordót!

A hús előállítása energia- és vízigényes folyamat, a takarmánynövények termesztése pedig emberi fogyasztásra szánt élelem elől veszi el a helyet. Törekedj a húsfogyasztásod csökkentésére, tarts hetente legalább egy húsmentes napot!

7. Idényzöldségek és gyümölcsök

Próbáld minden évszakban előnyben részesíteni az aktuális idénynövényeket! Ezáltal megelőzheted a hosszú szállítással okozott környezetszennyezést, ráadásul a helyi termelőket is támogathatod.

Április: hónapos retek, sóska, spárga, spenót.

Május: brokkoli, cseresznye, eper, saláta, spenót, zöldborsó, szamóca.

Június: brokkoli, cukkini, egres, eper, cseresznye, málna, meggy, őszibarack, ribiszke, sárgabarack, sárgadinnye, spárga, szamóca, uborka, zöldbab, zöldborsó.

Július-szeptember: brokkoli, cékla, cukkini, egres, füge, görögdinnye, kapor, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kukorica, málna, meggy, őszibarack, paprika, paradicsom, ribiszke, ringló, saláta, sárgabarack, sárgadinnye, sóska, spenót, szamóca, szeder, szilva, szőlő, uborka, zöldbab, zöldborsó.

Október: brokkoli, cékla, cukkini, füge, kapor, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, málna, mandula, naspolya, paprika, pasztinák, saláta, sárgarépa, spenót, szeder, szőlő, torma, zeller, zöldborsó.

November-április ill. egész évben (télen tárolható hazai termények): alma, bab, cékla, fejes káposzta, fekete retek, kelkáposzta, karalábé, körte, (sütő)tök, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, hagymák.

További gyümölcsökről és zöldségekről itt találhatsz információkat: http://tudatosvasarlo.hu/idenynovenyek.